Casa Hera olivolja

Casa Hera extra jungfruolivolja är en naturlig olivolja från vår olivlund i Pisticci i Basilicata i södra Italien. Det är en liten odling där 29 olivträd samsas med apelsin- och fikonträd, granatäpplen och kaktusfikon. Allt växer på naturens egna villkor och det innebär att skörden av oliver och andra frukter blir olika stor varje år. Det är något av charmen med en egen odling i liten skala. För oss är kvaliteten och smaken det som vi sätter främst av allt.

Oliverna skördas en gång om året, i slutet av oktober. Olivsorten heter Nostrano. Oliverna kallpressas vid en olivpress, il frantoio, i trakten. Resultatet blir en ekologisk olivolja av högsta kvalitet med smak av den specifika platsen, klimatet och den röda jorden. Nypressad Casa Hera olivolja är smakrik och har en pepprig efterton.

Det går åt ungefär sju kilo oliver till en liter kallpressad olivolja. Olivoljan är ofiltrerad, en ren naturprodukt utan några tillsatser.

Den rena oljan från de krossade nyplockade oliverna har en så rik och fyllig smak och doft att allt annat vi har smakat tidigare inte går att jämföra. Det är lätt att inse varför den årliga olivskörden är en höjdpunkt för lokalbefolkningen och att den gårdsproducerade olivoljan i liten skala bevakas noga, både under pressningen och när den förvaras. Detta är traktens guld och därmed stöldbegärligt.

Godast är att smaka oljan som den är med en bit ljust surdegsbröd. Ett härligt sätt att inleda en god middag.

Förvara olivoljan mörkt och lufttätt.