Vi hyr ut vårt hus,

ett traditionellt renoverat stenhus, veckovis för semesterboende när vi själva inte är där. Det ligger i vackert odlingslandskap i Basilicata – hålfoten på den italienska stöveln. Huset har luftkonditionering, stenlagda terrasser, pergola och ett utekök under trätak. Utsikten är vidsträckt mot den vita staden Pisticci, bergen och kusten vid Medelhavet med milslånga stränder och kristallklart vatten. I den lilla olivlunden växer även fikon, apelsin- och citronträd.

Casa Hera är ett hus på totalt cirka 45 kvm, traditionellt sammanbyggt av två små hus; ett gammalt renoverat och ett nybyggt hus från 2009.

Casa Hera ligger vid en oliv- och citruslund vid vägs ände, mycket lugnt och avskilt med vidsträckt utsikt över kusten och landskapet med kullar, dalgångar och olivodlingar.

Pergola vid Casa Hera

Pergolan ligger på högsta punkten. Numera finns ett kryssräcke av kastanj runt hela den stenlagda ytan.

Från pergolan ser man taket på det nya uteköket.

Print

Ritningen visar planlösningen för Casa Hera med det gamla huset till vänster. Hösten 2016 fick vi en passage inomhus mellan de båda husdelarna.

Det finns en 160 cm dubbelsäng i den äldsta delen samt dusch/wc och tvättmaskin.

I det stora sovrummet finns också en fungerande öppen spis och luftkonditionering.

I sovrummet finns ett linneskåp med rena lakan och handdukar. Till vänster skymtar duschrum med wc.

Dusch och wc i grotta med välvt tak. Tvättmaskin finns i badrummet och tvättstreck ute. Runt hörnet finns en utedusch.

Det nya husdelen har ett allrum på cirka 25 kvadratmeter med fullt utrustat kök med diskmaskin, gasspis med varmluftsugn, spiskåpa med kolfilterfläkt.

 I allrummet finns en öppen spis och ett stort matbord samt två enkelsängar längs ena långväggen (till vänster utanför bild).

Två resårsängar  med var sitt myggnät står i allrummet och fungerar som soffor på dagtid.

Skåp för glas, muggar och koppar i köksdelen. Brickbord som är lätt att flytta ut för frukost.

Ett stort matbord som många kan samlas kring när man vill äta eller arbeta inomhus.

Med öppen spis och luftkonditionering i båda huskropparna skapas behaglig temperatur inne oavsett väderlek.

På andra sidan av dalgången söderut ser vi en lantgård med betande får.

En klar höstdag ser vi havet.

HYRA BIL: Bil är nödvändigt och för att hitta i omgivningarna kan det vara bra med Google maps i mobilen. Vi rekommenderar att hyra bil i förväg. Hitta bästa priser för hyrbilar hos olika uthyrare genom att boka hyrbil i samband med flygbiljetten eller genom en portal som till exempel Hyrabilitalien.se. Det finns flera biluthyrare på flygplatserna Fiumicino och Ciampino i Rom och på flygplatserna i Brindisi och Bari, Puglia, som ligger närmast Casa Hera.

Från Pisticci är utsikten hänförande över det kuperade landskapet.

Den lilla staden Pisticci (ovan) har knappt 18 000 invånare. Pisticci syns från Casa Hera och ligger med sina vita hus på en kulle ungefär en kvarts bilresa från huset. Här finns småbutiker av olika slag, marknadstorg och större livsmedelsbutiker, restauranger, barer och mycket gemytlig atmosfär.

På vägen mot havet finns det lilla samhället Tinchi med en pizzeria av hög klass, en bra matbutik som har generösa öppettider och därefter Marconia med butiker, ett ekobageri och marknad på lördag förmiddag.

Härliga sandstränder vid Joniska havet, en del av Medelhavet, når man på ungefär 20 minuter med bil. Till vänster syns en ’möblerad’ del av strand där man hyr solstolar och parasoller. Till höger är det gratis. På den betalda delen finns även sommarrestauranger och barer med fisk och skaldjur på menyn.

Matera ligger inom 50 kilometers avstånd, lagom för en dagsutflykt. Denna sevärda stad med grottliknande bostäder i stadsdelen Sassi di Matera finns sedan 1993 på Unescos lista över världens kulturarv. Matera är utsedd till Europas kulturhuvudstad 2019. Undvik siestatid ca kl 13-16 då mycket är stängt.

Stadsdelen Sassi i Matera (bilden ovan) i kvällsljus

Basilicata eller Lucania är en av Italiens minsta och mest glesbefolkade regioner. Författaren Carlo Levi, läkare och antifascist, beskrev det på 1930-talet gudsförgätna, fattiga Basilicata i boken Kristus stannade i Eboli om sin tid i Basilicata dit han förvisades av politiska skäl. Titeln syftar på att civilisationen inte nådde längre än till Eboli, en stad som ligger i Campania, regionen norr om Basilicata.

Sett i ett längre historiskt perspektiv ingick området i det antika Grekland, Magna Graecia.

I Metaponto, som ligger vid havet ett par mil från Casa Hera, kan vi i dag betrakta amfiteatrar och kolonner från det antika templet tillägnat den grekiska gudinnan Hera. Det var här i antikens Metapontum som den grekiske filosofen och matematikern Pytaghoras skapade en skola innan han dog mellan år 500 och 475 före Kristus. Arkitekturen i södra Italien är fortfarande starkt påverkad av det grekiska arvet.

Mera information om Basilicata kan du läsa om här.

Här i hålfoten på den italienska stöveln ligger Basilicata.

Vill du hyra Casa Hera?

Pris 5.900 kronor per vecka under högsäsong (från slutet av juni till slutet av augusti). Övrig tid 4.900 kronor per vecka. Lakan och handdukar samt el, vatten och gas ingår i hyran. Huset är städat när ni kommer och ni städar efter er innan ni lämnar huset. Använda lakan och handdukar tar vi hand om. Se även vår annons på Blocket HÄR

Priset gäller hela huset för fyra personer.

Om ni är flera än fyra har vi två alternativ till Casa Hera.

Vi har ett byhus i en bergsby i Abruzzo med fantastisk utsikt och sex bäddar. Klicka på HÄR.

I den 3000-åriga staden Oria i Apulia /Puglia har vi en stadsvåning på 110 kvm och åtta bäddar. Klicka HÄR.

.

Kontakta Monica för mera information, 0703-34 44 50 eller mejla monica@casahera.se.

 

[button link=”http://www.casahera.se/kontakta-oss/” color=”#000″  target=”_blank” buttonmargin=”12px 0 0 0;”]Kontakta oss om du vill veta mera.[/button]

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Hej! Jag vill bara framföra att vi tyckte det var väldigt trevligt att hyra Casa Hera den 21-28 okt. Vilka fantastiska omgivningar! Vi har aldrig sett något liknande landskap tidigare. Verkligen en stor kontrast till Toscana, där vi tidigare varit. Vi hade tur med vädret, det var runt 20 grader hela tiden och knappt något regn. Vi gjorde många utflykter, bland annat till Matera och Alberobello samt tillbringade en hel del tid vid huset, läsandes i den tysta, rogivnande miljön.
    Vi återvänder gärna någon gång.

    Hjärtliga hälsningar

    Katarina & Åke