Olivpressen

På olivpressen – il frantoio – är det bara en olivodlares skörd i taget som tas om hand. En handskriven lapp med namn och antal kilo följer med oliverna under varje moment tills den rena oljan rinner ur pipen. Vi har precis som de andra olivodlarna bevakat våra oliver och deltagit i varje steg från skörd till den färdiga olivoljan. En ren naturprodukt utan tillsatser, rik på hälsosamma ämnen och antioxidanter.

Första skörden 2009

Efter skörden körde Domenico den röda skåpbilen med alla olivsäckarna till den närmaste olivpressen, il frantoio, och vi körde efter honom. Vi presenterade oss, meddelade codice fiscale (skattenumret) och olivsäckarna vägdes på en stor våg. Vi hade fått ihop 337 kilo.

Dagen efter var vi välkomna tillbaka. Bara en olivodlare i taget kan pressa sina oliver i olivpressen. Vi vankade av och an i väntan på att våra oliver skulle sköljas, malas och pressas. Under tiden försökte vi samtala på italienska med en annan olivodlare, en vänlig man som gjorde sitt yttersta för att förklara var han bor och att vi var välkomna dit.

När det var vår tur hällde vi oliverna ur våra säckar ned i en tratt, därefter forslades de upp i en rulltrappa där skräp plockades bort och ned i ett bad. Oliverna rensades och sköljdes innan de krossades mot roterande kvarnstenar. Slutligen centrifugerades olivmassan. Processen är helt mekanisk och ger en kallpressad olivolja som är den högsta kvaliteten. Resultatet är 100 procent extra jungfruolivolja, det vill säga från den första pressningen.

Efter närmare tre timmar rann vår första egna extra fina jungruolivolja ut ur pipen. Räkneverket meddelade att det blev 46 liter. Den känsla vi fick när vi smakade på vår egen ekologiskt odlade och kallpressade olivolja kan beskrivas som en närmast religiös upplevelse. En symfoni av dofter och smaker med en pepprig efterton. Trots att vi i studiesyfte hade köpt exklusiva olivoljor hemma i Stockholm hade vi aldrig smakat något liknande. Dagsfärsk lokalt producerad olivolja kan endast upplevas på plats.