Olivskörden

Olivskörden – la raccolta delle olive – sker vid Casa Hera mellan slutet av oktober och mitten av november då oliverna skiftar mellan grönt och svartlila. Olivsorten heter Nostrano och träden är uppskattningsvis mellan tjugo och hundra år gamla.

Det är en meditativ känsla att placera ut näten, plocka oliverna, rensa bort grenar, blad och skräp, fösa ner oliverna i säckar. Oliverna transporteras genast till den lokala olivpressen, il frantoio.

Första skörden 2009

Strax efter klockan sju på morgonen den 22 oktober 2009 hörde vi ett puttrande ljud från en röd skåpbil. Våra odlargrannar Domenico, Anna och sonen Antonio kom med all nödvändig utrustning – nät, tomma säckar, räfsor och en kompressor – och inte minst kaffetermos, kakor och lunchmat. Eftersom vårt italienska ordförråd ännu var mycket begränsat kunde vi inte per telefon i förväg förklara att vi kunde bjuda på lunch. Vi kunde också bjuda på riktigt caffe (normalt italienskt kaffe är alltid espresso) gjord med en italiensk Pavoni inköpt i Rom på bröllopsresan 1984 .

Vi uppskattade Annas medhavda espresso med socker, trots att vi själva inte använder socker i kaffet, och en kaka till när vi tog en sosta i arbetet. Vi satt på våra jackor i den svagt terrasserade olivlunden. En rik upplevelse för oss stadsbor att sitta på marken, studera de knotiga olivstammarna och njuta av en paus i olivplockningen.

När vi var klara på eftermiddagen – efter ett idogt arbete av fem personer – åt vi lunch vid vårt provisoriska matbord och värmde oss vid elden i den öppna spisen.