Casa Hera

Casa Hera ligger vid vägs ände i ett kulligt landskap som präglas av olivodlingar i Basilicata, som ligger i hålfoten på den italienska stöveln. Området  hör till Pisticci och ligger i provinsen Matera med vidsträckt utsikt över Joniska havet i sydost och den vita stadskärnan Pisticci i nordväst.

När vi övertog Casa Hera var det ett förrådsliknande stenhus på 20 kvadratmeter utan fönster. Det som charmade oss var det patinerade taket av handgjort tegel och skuggspelet från de höga svalkande lövträden mot den vita fasaden. Huset var övergivet och fullt av skräp, men vi såg ändå möjligheterna.

Det som också lockade var den lilla oliv- och citruslunden med 29 olivträd, de flesta gamla med knotiga trädstammar, 14 apelsin- och mandarinträd, fem fikonträd och ett citronträd. Närmare huset står manshöga kaktusar som har ätbara frukter, kaktusfikon. Det är ett privilegium att få njuta av frukterna från en egen nyttoträdgård vid Medelhavet.

Det tog drygt ett år innan vi fick den ovärderliga hjälp som vi nu har av våra odlargrannar som har en större olivodling intill oss. Domenico, Anna och deras yngste son Antonio hjälpte oss att skörda våra oliver för första gången 2009. Vi hade köpt några nät på vägen ner till Basilicata och vi hade bestämt vilken vecka vi skulle skörda. Men i övrigt visste vi inte mycket om hur en olivskörd går till.